Autojen kiehtova maailma - blogi autoista ja auton huollosta kiinnostuneelle

Oletko intohimoinen autoharrastaja? Tai kenties autonsa huollosta kiinnostunut tavallinen tallaaja? Oli miten oli, tervetuloa blogini pariin! Artikkeleissani käsittelen erilaisia autoihin liittyviä teemoja, auton mekaniikka, sen osia ja tietysti auton huoltoa. Koskipa kysymyksesi auton huoltamista itse tai huollattamista ammattilaisella, löydät täältä varmasti mielenkiintoista luettavaa. Autojen maailma on niin laaja-alainen ja kiehtova, että siitä riittää uutta kerrottavaa päivästä toiseen. Ala myös kehittyy kovaa vauhtia - auton valmistajat valmistavat yhä tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä menopelejä erilaisiin tarpeisiin. Olitpa siis alan ammattilainen, autoharrastaja tai ihan vain sunnuntaiköröttelijä, löydät blogistani ajankohtaista tietoa autojen ylläpitoon ja huoltoon liittyen. Tule rohkeasti mukaan lukemaan, keskustelemaan, kommentoimaan ja oppimaan yhdessä uutta!

Hinaus vaatii taitoa

Blog

Jos auto syystä tai toisesta ei kulje taikka sen jarrut ovat vioittuneet, se tulee mahdollisuuksien mukaan ohjata tien sivuun. Tien sivussakaan se ei saa olla kauaa, vaan se tulee hinata toisen auton avulla maata pitkin tai nostaa kuljetusauton lavalle mahdollisimman pian. Viallinen auto tien sivussa on aina riski ja mahdollinen vaaran aiheuttaja muulle liikenteelle.

Hinauksen suunnittelussa ja toteutuksessa huomioitava

Mikäli viallista autoa halutaan hinata toisella autolla, tulee molempien autojen kuljettajien ottaa huomioon monia asioita. Ensin on mietittävä, onko hinaukselle esteitä. Mikäli hinattava auto on automaattivaihteinen tai sähköauto, se ei sovi toisen auton hinattavaksi ollenkaan, vaan sille on tilattava hinauspalvelu, joka nostaa auton kokonaisuudessaan lavalle ja vie korjaamolle. Jos taas viallisen auton jarrut ovat epäkunnossa, sitä saa hinata vain hinaustangolla tai puomilla. Pehmeä köysi tai koukuin varustettu vetoliina eivät tule kysymykseen. Mikäli viallisen auton ajovalot eivät pala, tulee siihen järjestää muu valaistus. Jos tämä ei onnistu, ei vetohinausta voida suorittaa, vaan paikalle on tilattava hinauspalvelu. On myös huomioitava, että hinaavan auton tulee olla painavampi kuin hinattavan auton, muutoin hinaus ei ole mahdollinen.

Mikäli hinaus kaikkien näiden edellä mainittujen ja poissuljettavien asioiden jälkeen on mahdollista toteuttaa, tulee edelleenkin huomioida monia asioita. Kovalla hinaustangolla voi hinata kaikkia autoja, myös jarruviallista autoa. Pehmeää vetoköyttä tai -liinaa käytettäessä autojen välimatkan on oltava kolmesta kuuteen metriä. Hinausköyttä saa käyttää moottoritiellä vain seuraavaan ulosmenoramppiin saakka, pidempää väliä ei saa hinata. Kaikkia hinaustekniikoita koskee, että hinauksen aikana molemmissa autoissa on oltava ajovalot päällä ja niissä on oltava kuljettaja. Kokeneempi kuljettaja ohjaa hinaavaa autoa.

Hinausapu ammattilaiselta

Mikäli hinaaminen toisen auton vetämänä on syystä tai toisesta vaikeaa, vaarallista tai mahdotonta, tulee paikalle hälyttää hinauspalvelu. Palvelu päivystää ympäri vuorokauden ja on saatavilla koko maassa aina Lappia myöten. Usein apu tulee paikalle parin tunnin sisällä.

Automaattivaihteinen auto on mahdollista kuljettaa hinausautolla siten, että sen takapyörät ovat maassa ja etupyörät liikkumattomina ylhäällä. Sähköauto vedetään hinauslavalle samalla tekniikalla, mutta kuljetus tapahtuu aina siten, että se on kokonaan lavalla. Pyörien pyöriessä sähköauton moottori voi vaurioitua. Hinaus- ja kuljetuspalvelu Rantanen Oy tarjoaa hinaus- ja kuljetuspalvelut Jyväskylän alueella. 

jaa  

11 May 2023